Guan Eng yang cakap merapu-rapu dan tanpa fakta

Saya tergelak besar apabila melihat debat antara Lim Guan Eng dan Koh Su Koon. Tergelak melihat kebodohan Lim Guan Eng cuba membuat tuduhan tanpa bukti dan asas langsung. Kebodohan dan kebiadapan Guan Eng terserlah apabila dia cuba membukti wujudnya skandal dalam pemberian tanah semasa kerajaan BN memerintah dahulu.

Tanpa bukti yang jelas, Guan cuba memanipulasikan fakta dengan tidak memberikan maklumat yang jelas dan sepenuhnya kepada rakyat. Guang Eng harbi ini jelas cuba menimbulkan kebencian orang cina dan india kepada bangsa Melayu dengan cuba mengaitkan kerajaan UMNO punca segala “skandal” tersebut. Tetapi, Koh Su Koon dengan tegas mengatakan bahawa Pulau Pinang diperintah oleh Kerajaan BN dan jika berlaku sebarang kesilapan ianya terpaksa ditanggung oleh BN.

Selepas penerangan demi penerangan yang jelas dan tepat serta tanpa memanipulasi fakta oleh Koh Su Koon, Guan Eng harbi ini kelihatan masih bodoh dan “blur” untuk memahaminya. Tanpa sebarang fakta yang jelas Guan Eng harbi ini kelihatan seperti pemimpin yang terlalu bodoh dan angkuh tidak bertempat. Dia dengan nada yang tinggi berterusan membuat tuduhan melulu dan melalok tanpa fakta seperti manusia gila akal.

Guan Eng harbi ini ditanya oleh “moderator” kenapa dia tidak membuat laporan polis dan BPR tentang dakwaannya tersebut. Jawapan yang tidak masuk akal daripada pemimpin DAP harbi ini ialah mereka tidak mempunyai cukup bukti untuk membuat laporan polis. Jadi, jika tiada bukti yang cukup kenapa diwar-warkan kepada umum. Jika disyaki berlaku penyelewangan, laporan polis/BPR harus dibuat. Bukan tugasnya untuk mencari bukti (a.k.a mereka bukti), ianya adalah tugas pihak polis dan BPR.

Kebodohan Lim Guan Eng harbi ini makin terserlah apabila ditanya oleh Koh Su Koon satu soalan yang terkena tepat padanya. Guan Eng yang terlalu bodoh sangat ini seolah-olah tidak faham soalan dan tidak langsung menjawab soalan tersebut. Dia masih dengan nada tinggi dan marah (seolah-olah dia yang dituduh menyelewang) membangkitkan isu yang sama. Saya hairan kenapa dia gagal menjawab soalan itu, mungkin kerana dia tidak faham Bahasa Melayu?

Koh Su Koon kemudiannya menegur Guan Eng yang “blur” itu dengan mengatakan dia lepaskan Guan Eng walaupun tidak menjawap soalannya atas sikap Koh Su Koon yang “gentlemen”.

Lim Guan adalah Ketua Menteri paling bodoh dan kelakar saya pernah dengar berucap. Dengan pertuturan bahasa Melayu yang lemah dan tidak fasih menyebabkan kebodohannya memang terserlah. Cara bercakapnya mengalahkan orang Myamar dan Bangladesh yang datang berkerja di Malaysia. Sebagai contohnya, bom jangka disebut oleh Guan Eng sebagai jangka bom. Banyak lagi kesalahan tatabahasa Melayu yang dilakukan oleh Guan Eng kafir harbi ini. Mungkin kerana kurang pengaulan dengan bangsa Melayu dan memandang rendah bahasa Melayu menyebabkan dia bercakap seperti orang luar yang baru belajar bahasa Melayu.

Sebagai soalan terakhir, pengerusi debat bertanya mengenai bagaimana usaha untuk meningkat mutu pengurusan tanah. Sekali kebodohanya terserlah kerana dia tidak langsung menjawab soalan tersebut dan sekali lagi merapu bercakap pasal tuduhannya yang tidak berasas itu. Tiada satupun fakta atau pendapat yang dikeluarkan oleh Lim Guan Eng harbi ini mengenai peningkatan mutu pengurusan tanah di Pulau Pinang.

Kesimpulannya, Guan Eng harbi ini tidak layak langsung menjadi Ketua Menteri kerana fakta-fakta berikut:

1. Kebodohannya amat ketara sekali sehingga ramai orang menonton debat itu ketawakannya. Tetapi dia tidak sedar kerana dia terlalu bodoh. Hairan sungguh kenapra ada orang yang menyokongnya.

2. Ketiadaan fakta bila berbahas. Semasa berdebat, tiada satu fakta yang jelas dan tepat. Semuanya bersifat umum dan tidak spesifik dan seolah-olah hanya cuba memanipulasikan isu.

3. Sikap perkaumannya jelas apabila dia dengan sengaja menggunakan kerajaan UMNO apabila cuba menuduh “skandal tanah” itu. Semua orang tahu bahawa Pulau Pinang dipimpin oleh Gerakan di bawah BN. Jelas dia cuba untuk memburukkan nama baik orang Melayu dengan tuduhan tidak berasas itu.

4. Pemimpin bodoh ini boleh meminta Koh Su Koon memberikan maklumat supaya dia boleh membuat tuduhan rasuah lagi. Bodoh sungguh Lim Guan Eng harbi ini kerana dia yang hendak membuat tuduhan tetapi meminta orang lain mencari bukti untuknya. Sepatutnya, dia yang membuat tuduhan itulah yang mencari buktinya.

6. Menipu rakyat dengan mengatakan bahawa tiada satupun fail yang ditinggalkan oleh kerajaan negeri BN selepas kekalahan mereka dalam PRU 12. Dia menipu dengan memberi maklumat palsu dan salah dengan mengatakan bilik Ketua Menteri kosong. Hakikatnya dijelaskan bahawa semua fail yang berjumlah beribu-ribu itu sememangnya tidak diletakkan dalam Ketua Menteri tetapi didalam Bilik Sulit yang dikhususkan khas untuk menyimpan fail. Kebodohanya jelas sekali lagi sini kerana bagaimanakah fail yang beribu-ribu naskhah itu boleh diletakkan dalam bilik ketua menteri? Tak kan hanya ketua menteri sahaja nak baca dan rujuk fail-fail tersebut.

7. Menipu rakyat dengan mengatakan bahawa kos yang penyelengaraan rumah rasmi ketua menteri ialah RM 300 ribu. Hakikatnya jumlah sebenarnya adalah hanya RM 10 ribu. Baru-baru ini juga Guan Eng harbi ini secara senyap-senyap berpindah ke kediaman rasmi ketua menteri. Dahulunya dicanang-canangkan betapa mulianya si kafir harbi ini kerana tidak mahu masuk rumah tersebut kerana jimatkan wang rakyat tapi rupa-rupanya hanya gimik politik semata-mata.

8. Sikap Guan Eng yang suka mencari salah orang dan menuduh orang lain membuktikan dia dan dap harbi masih belum bersedia untuk memimpin sebuah negeri apatah lagi negara. Selepas 5 bulan memerintah negeri, tiada satupun usaha untuk memajukan negeri tersebut malah banyak masa dihabiskan untuk mencari salah orang lain. Cara guan eng bercakap seolah-olah dia akan mencari kesalahan orang lain sampai ke lubang najis babi sekalipun. Jika sibuk dengan najis babi, macam mana hendak membangunkan negara. Baik guan eng ini masuk sahaja ke kandang babi, senang sedikit nak mencari salah orang.

Advertisements

6 Responses

 1. Salam sejahtera,
  Saya sempay menonton sebahagian debat antara dua tokoh berbangsa Cina itu. Saya kurang arif tentang faktanya, tetapi saya boleh berbangga dengan kefasihan mereka berdua berbahas dan spontan pula, dalam BM. Mereka berdua layak bergelar warga Malaysia, tak seperti kebanyakan non-Melayu yang muncul di tv, cakap BMnya seperti baru sampai ke sini dua minggu yang lepas. Wal halnya sudah 40 atau 50 tahun atau lebih lahir di sini dan akan mati di sini tak lama lagi. Syabas Tan Sri dan YAB.

 2. memang betul hangtuah, saya tengok pun tergelak cara Guan Eng menjawab. Syabas tuk Tan Sri Dr Koh, setiap hujah lawan dapat di patah kan dengan “gentleman”nya…

 3. DAP mempunyai setitik darah kominis, jadi berhati hatilah wahai umat melayu Permatang Pauh

 4. saya setuju dgn semua diatas.. cuma nak tambah sikit.. dlm “syarahan” lim guan eng dia menyebut ajaran alquran.. amal makruf nahi mungkar”. Kita suka dan bangga ajaran islam ini diamalkan dan difahami oleh org bukan islam, cuma kita tidak mahu org2 islam yg mendengar ini terpukau lalu memberikan keprcayaan kpd mereka ini atau menjdikan ia sebagai sebab utk menyokong membuta tuli. Saya melihat perkataan dari lim guan eng adalah satu kaedah atau cara org politik bercakap utk meraih sokongan. Ini menunjukan bhawa dia terror berpolitk sama sperti Anwar Ibrahim, dia tahu mengunakan sesuatu utk kepentingan politk. Kita sebolehnya tidak mahu bias dgn perckapan dia tentang ajran islam, kita bersyukur jika dia iklas tetapi bagi org islam, kita kena ingat ada oreintalis yg memang belajar agama islam dgn tujuan menhancurkan islam. maka berhati2 lah dgn org2 sprti Lim Guan Eng ini..

 5. Saya bersetuju dengan pandangan WaShad.
  Lim Guan Eng menyebut ungkapan “amal maaruf nahi mungkar” berkemungkinan merupakan taktik seorang politikus meraih sokongan dari penonton beragama Islam. Kita jangan mudah terpedaya.
  Lagipun hujah-hujah yang disampaikan oleh Lim Guan Eng tiada satu pun yang bernas. Perkara yang sama diulang-ulang, umpama menembak tetapi tiada sasaran.
  Jauh berbeza daripada Tan Sri Koh Su Koon. Segala hujah disampaikan dengan jelas dan teratur. Semua soalan yang diajukan dijawab dengan terperinci. Syabas saya ucapkan kepada Tan Sri.

 6. Kesal dengan rakyat Malaysia yang masih tidak fasih berbahasa Malaysia, khususnya kaum Cina. Walaupun sekian lama mendapat kerakyatan . Itu tandanya mereka tidak komited dengan bahasa Melayu. Contohilah Cina Peranakan Kelantan dan Baba Melaka yang memenuhi citra bangsa Malaysia walaupun bangsa Cina tetapi mereka juga berbangsa Malaysia yang fasih bahasa Melayunya. Barulah boleh diakui bangsa Malaysia dalam erti kata sebenarnya. Ingat, bahasa menggambarkan hati budi sesuatu bangsa. Sama ada mereka itu ikhlas atau sebaliknya. Kalau benar mereka ikhlas, di mana komitmen mereka kepada bahasanya sendiri yakni bahasa bahasa Melayu (bahasa kebangsaan).

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: