TAKKAN MELAYU HILANG DI DUNIA – REALITI ATAU FANTASI

Tarikh : 6hb Jun 2008 Jumaat (pukul 8.30 mlm)
Lokasi : Dewan MBSA Seksyen 11, Shah Alam
Tema : TAKKAN MELAYU HILANG DI DUNIA – REALITI ATAU FANTASI

Ahli Panel :
Prof. Agus Yusoff (UKM)
YB Razali Ibrahim – (UMNO – BN) Ahli Parlimen Muar
YB Yaakob Sapari – (PKR – PR) Adun Kota Anggerik

Saudara dan teman-teman seperjuangan di KMU dijemput hadir bagi menjayakan Majlis ini. Mungkin dengan izin Allah SWT, Majlis ini akan menjadi penggerak kepada perpaduan kita semua demi masa hadapan orang Melayu yang sekian lama kian terhakis.

Untuk makluman lanjut boleh layari…
http://www.sa-free.org/

Sumber:http://www.mykmu.net

Penulis:arepack

untuk makluman rakan², sy turut serta debat tersebut…

tajuk debat tersebut amatlah jelas “takkan Melayu hilang di dunia” realiti atau fantasi…

majlis mula lambat, dari seperti yg telah dijadualkan… ucapan pmbukaan amatlah bersemangat(menaikan semangat)… ucapan alu-aluan dari Dato Nawawi, ucapanya ada selit puisi sasterawan negara Usman Awang bertajuk “Melayu”… ucapan dan isi serta cara penyampaian memang menaikan semangat kemelayuan…

majlis diterukan dengan moderator menjemput ahli panel pertama, dari PKR(exco kerajaan negeri selangor)… untuk makluman, hujah ditetapkan hanyalah 20minit sahaja, kerana kesuntukan mase… biler si yaakob ni berhujah, amatlah medukacitakan dan hujahnya, langsung tidak bercakap mengenai tajuk debat tersebut, tidak menjawab pun, samaada, “takkan Malayu hilang di dunia” REALITI ATAU FANTASI… aper yg si bodoh tu berhujah adalah menggunakan ‘gelanggang’ tersebut untuk berkempen… utk aper die berkempen pn tak tau… beriya² die berhujah(kempen) parti die tu adalah yg terbaik… dalam pada itu, die mmg mengaku PKR ini tidak memperjuangkan hak Melayu, tetapi hak RAKYAT(Melayu, Cina, India dll)… tidak disebutkan tentang survial Melayu, hala tuju Melayu ni, bagaimana Melayu ni di mase akan dtg… dari reaksi hadirin, hujah si bengal tu amatlah membosankan… sunyi sepi jer… (may b hadirin rase bersalah sbb ‘terpangkah’ PKR dulu)… mau taknyer, die berhujah mengenai masalah pastu tuduh² bkn carik jalan penyelesaian… mencari kesalahan org dan memburuk²kan parti lawan… tak bagus, politik murahan sungguh!!!… tinggal la skjp pasal politik, ckp la pasal bangsa sekejap…

setelah ahli panel pertama, ahli panel ke2, YB Muar Razali pulak ambil giliran utk memberikan hujah… YB ni plak, dari pandangan peribadi sy, die mengambil jalan mudah dan bijak sedikit dari ahli panel pertama tadi… baliau menjawab soalan, kerana, parti beliau(UMNO) memang memperjuangkan hak org² Melayu… oleh itu, beliau ada vision yg jelas dalam menyatakan hak dan survival org Melayu ni… para hadirin, ada sedikit lega jugak la sbb masih ada lagi pemimpin yg memikirkan survival bangsa ini dengan serius… ahli panel ke2 ni memberi harapan kepada para hadirin yg terdiri dari org² Melayu… hujahnya simple tetapi padat(bgs gak die ni, sy bkn nk bias, sy hanya perlukan yg terbaik shj)…

abes jer YB Muar memberi harapan kepada bangsa Melayu, ahli panel ke3 plak mmberi hujah… Prof Madya Dr Mohamad Agus… sebelum itu, sy nk tabik ahli panel ke3 ni… hujah beliau sungguh berisi, lemak, secukup rase untuk menjawab tajuk debat pada hari tu… jawapan beliau, “takkan Melayu hilang di dunia” adalah realiti, BUKAN fantasi… setelah menjawab tajuk debat, beliau mengekluarkan hujah² yg sgt mmberi semangat kepada para haridirin, beliau pada mlm tersebut seolah² seorg penyelamat bangsa, lagaknyer seperti ahli politik, gayanya seperti seorg pemimpin yg sedang memberi kata² semangat kepada anak² buahnya… mcm nk pegi perang… isi² n fakta² beliau amat bernas, ader jugak la, sekali 2 beliau mengenakan ahli panel pertama n ke2… 2-2 ahli panel yg awal tu, tersipu² biler point die terkene… hehehe… klakar la plak biler tgk muker dieorg tu terkedu² kt atas penntas tu… hhehehe… sy ckp camni, bkn nk melebih²kan ahli pane ke3 tu, tp itu adalah hakikat, hanya beliau yg memberi harapan n input berguna kepada hadirin pada mlm tu…

selepas ahli panel ke3 berhujah, moderator membuka sesi soal jawab… berbaris²lah org nk tanyer soalan… mase tu la, suasana mula menjadi sedikit tegang apabila, ahli panel pertama tidak menjawab soalan… ahhli panel tu bercakap mengenai hak rakyat, bkn Melayu yg menjadi tajuk debat pada mlm tersebut… para hadirin mula mengutuk² dari bawah ahli panel pertama tu… tp yg buat sakit hatinyer, die bole buat muker selamber jer… darah para hhadirin mula mendidih, tangan mula ringan, mulut mula mengeluarkan kata² kotor sket… tp, Malayu masih ada santun… kemarahan hanyalah disimpan di dalam hati mungkin utk pilihanraya akan dtg… PKR tak mungkin akan mendapat undian… tak ketinggalan ahli panel ke2 juga turut disoal oleh hadirin yg dtg dari pihak lawan(siap pki bj PKR lg tu)… tp yg bgsnyer ahli panel yg ke2 ni, die jawab dgn tenang, seperti menarik rambut dari tepung… die pandai menjaga hati(patutlah boleh menang)… hehehe… tp mmg tak bole luper la, kpd ahli panel yg ke3 tu, beliau tu mmg pandai bberkata², kata²nya sungguh rasional, kalu boleh mlm tu biar die sorang jer berdebat sampai pagi pn tak per… tp, mase sgt la suntuk n tak cukup utk memperdebatkan hal yg besar seperti tu…

selepas jam pukul 12tgh mlm, debat pn berakhirr… tetapi, ada sedikit rase kecewa, kerana isu yg dikatakan tidak habis dihujah… mase terlalu sedikit, seperti debat sekolah rendah plak… 20minit jer, mukadimah je, dh 10 minit… sy nk cadangkan agar mase berdebat dipanjangkan ajar semua ahli panel bole berdebat sesama sendiri dan mungkin menemui kata sepakat…

sebenarnyer tujuan debat tersebut adalah untuk mencari titik persamaan antara PKR dan UMNO, tetapi gagal, kerana PKR ini lupa akan asal usul bangsanya… debat tersebut bukanlah nk menunjuk² kehebatan berdebat, tetapi mencari titik persamaan… titik persamaan yg jumper mlm tu, adalah agama… ader perkara yg dipersetujui, iaitu org Melayu adalah Islam…

tu jer la kut yg sy igt pasal debat tu… tp, kalu ader aper² lg, sy bbgtau ye… KMU tak nk buat camtu gak ker?… best ooo…

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: